Experţii au analizat cele mai răspândite teorii ale conspiraţiei legate de COVID-19. Cât adevăr există în ceea ce se spune
Numeroase teorii ale conspiraţiei legate de COVID-19 s-au răspândit în social media de la începutul pandemiei, iar din ce în ce mai mulți oameni sunt tentați să le creadă. De la faptul că pandemia a fost creată cu scopul de a depopula planeta şi până la ideea că purtarea măştii te face mai bolnav, toate au devenit foarte populare în rândul oamenilor.
Până şi Donald Trump, unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, a alimentat scepticismul cu privire la pandemia de coronavirus şi a spus, în repetate rânduri, că pandemia există pentru ca Joe Biden, contracandidatul său în cursa prezidenţială, să câştige alegerile. Mulţi americani refuză să poarte mască de protecţie în public pentru că Trump face acelaşi lucru. De asemenea, un sondaj recent a arătat că milioane de americani nu vor accepta vaccinul Covid-19, atunci când acesta va fi disponibil.
Cei de la publicaţia Salon au stat de vorbă cu experţi şi au încercat să afle cât adevăr există în teoriile conspiraţiei şi cine stă în spatele acestora.
„Este un proces anormal care provine din psihopatologie. Mulţi dintre susţinătorii săi sau chiar şi cei care nu-l susţin au fost condiţionaţi să-l asculte doar pe Trump sau să cedeze convingerilor sale din cauza impulsului emoţional pe care acesta îl impune cu scopul de a transforma fanteziile sale în adevăr”, a spus Dr. Bandy X. Lee, profesor psihiatru la Universitatea Yale.
Psihologul Dr. John Gartner, de la Universitatea Johns Hopkins a explicat de ce cred americanii în conspiraţii, dând exemplu un eseu din 1964 numit „Stilul paranoic în politica americană”.
„Mereu a fost o tensiune în această direcţie. Dar nu am avut-o niciodată din partea unui preşedinte. Acest preşedinte are un mecanism foarte puternic de a propaga lucrurile în spaţiul public prin social media, de mii de ori pe zi, până când, într-un final, devine un punct de vedere împărăşit de jumătate de ţară”, a spus doctorul.
„Este infricăşător. E un regres real. Am plecat de la o societate bazată pe încrederea în informaţii, la una care se ghidează mai mult după fantezie, anti-ştiinţă”, a adăugat specialistul.